Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv zelených prací na výskyt chorob révy vinné a metody detekce chorob révy vinné s využitím metod infračerveného termálního zobrazování, chlorofylové fluorescence a hyperspektrálního zobrazování
Kuchaříková, Kateřina
Efekty spojené se změnou klimatu můžeme pozorovat všude okolo nás. Jedním z důsledků změny klimatu je rychle se měnící počasí, právě tento fakt má přímý dopad na produkci révy vinné a management chorob révy. Réva je silně náchylná vůči houbovým onemocněním, a právě vlhké a teplé počasí je ideálním místem pro jejich vývoj. Cílem práce je popsat, jak odlistění neboli zelené práce ovlivňují napadení Vitis vinifera houbovými chorobami. Samotný pokus byl proveden v Dolních Kounicích na odrůdě Svatovavřinecké. Pro zkoumání byly použity následující metody: infračervené termální zobrazování, chlorofylová fluorescence a hyperspektrální zobrazování. Výsledky byly následně zpracovány na základě statistických metod.
Geny rezistence obilnin proti houbovým chorobám a metody pro jejich detekci
Stuchlíková, Šárka ; Dumalasová, Veronika (vedoucí práce) ; Schwarzerová, Kateřina (oponent)
Práce se zabývá možnostmi detekce genů rezistence k houbovým chorobám u původních evropských obilnin, jako jsou pšenice, ječmen, žito a oves. Podává přehled o nejdůležitějších genech rezistence pro šlechtění. Význam genů rezistence hodnotí na základě škodlivosti jednotlivých houbových chorob obilnin a také významu jednotlivých druhů obilnin. Popisuje možnosti detekce genů rezistence pomocí molekulárních markerů a srovnává různé typy molekulárních markerů. Hledá odpověď na otázku, ve kterých případech šlechtění na rezistenci a tedy i využití molekulárních markerů přináší největší užitek.
Zachování a obnova alejí na Jihlavsku
HÁVOVÁ, Šárka
Faktorem, který způsobuje rozvoj houbových chorob je nejen zdravotní stav dřevin, ale také jejich stáří, okolní prostředí a v neposlední řadě údržba a péče o stromy. Diplomová práce vyhodnocuje vliv různých úrovní a způsobů poškození dřevin na rozvoj houbových chorob. Jelikož je Vysočina druhým krajem nejbohatším na stromořadí, bylo vybráno právě Jihlavsko. Práce se skládá ze dvou částí. V první z nich je popsána historie alejí, význam a funkce, jejich legislativní zabezpečení acharakteristické škodlivé činitele alejí, včetně houbových chorob. Druhá část sezaměřuje na konkrétní modelové aleje, na kterých jsou identifikovány konkrétní problémy. Na základě vyhodnocení všech hledisek je pro jednotlivé aleje vypracován návrh na zachování a obnovu těchto alejí.
Fungicidní ochrana jarního ječmene
BOJAROVÁ, Jana
Dějiny pěstování ječmene sahají do počátku uvědomělého zemědělství, kde člověka provází spolu s pšenicí jako druhá nejstarší obilnina. Současnou roli ječmene v našem hospodářství není možno chápat jen z hlediska jeho sladovnického uplatnění, i když ji dosud i perspektivně považujeme za prioritní, a to jak z hlediska pěstitelsko-šlechtitelského, tak z hlediska ječmenářského výzkumu. Vzhledem ke krátké vegetační době, slabšímu kořenovému systému a své biologické povaze ječmen citlivě reaguje na stresové podmínky všeho druhu a tedy i na každou pěstitelskou chybu. Jarní ječmen je v celém průběhu vegetace vystaven tlaku řady houbových chorob. Zejména u sladovnických ječmenů je třeba proti tomuto nebezpečí účinně bojovat. Na kvalitu sladovnického ječmene jsou kladeny vysoké nároky a choroby mohou do značné míry rozhodnout o ekonomickém výsledku jeho pěstování. Pro úspěšné pěstování sladovnického ječmene platí, že jeho výsledek je dán celým komplexem pěstitelských opatření. Boj proti houbovým chorobám je velmi významnou součástí agrotechniky. Existuje celá řada přípravků proti houbovým chorobám a stále dochází k registraci dalších a dalších přípravků. Zkušební stanice Kluky s.r.o. je jednou z firem provádějící registrační pokusy přípravků. V této uznávané zkušební stanici byl proveden vlastní pokus na sledování chorob jarního ječmene při aplikaci vybraných účinných látek.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.